Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2023 09:39 - Урмас Пает: Aко Русия не бъде изритана от Украйна, е въпрос на време да видим нова вълна на агресия
Автор: petgrig Категория: Други   
Прочетен: 1308 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 22.02.2023 09:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Може би България също е в този списък, добави той
  •  Ангелина Пискова - кор.на БНР в Брюксел

Aко Русия не бъде изритана от Украйна, е само въпрос на време да видим нейна нова вълна на агресия и може би България също е в този списък, каза в интервю за "Хоризонт" заместник-председателят на комисията по външни работи в Европейския парламент Урмас Пает. Естонският евродепутат от "Обнови Европа" не изключва и ядрен удар от страна на Русия не само в Украйна, но и в ЕС. Пает определя като "много глупаво" поведението на всички страни-членки, допуснали голяма зависимост от вноса на руски горива.   


- Господин Пает, слушахте ли речта на президента Путин и ако да, какво чухте?

- Не съм я слушал и не искам да я слушам. Не очаквам в нея да има нещо ново. Може би по-късно ще прочета някои обобщения, но съм почти сигурен в това. Единственото послание, което той наистина би трябвало да отправи, е, че ще спре агресията и ще оттегли войските си от Украйна. И ако го няма, тогава речта му е безсмислена.

- Всъщност, той отправи послание точно в обратна посока - че няма да се даде и че Русия преустановява участието си в договора за стратегическите нападателни оръжия. С две думи, мирът не е на съседната улица...
- Мирът ще бъде наблизо, ако нормалните страни продължат да подкрепят Украйна, така че тя да отблъсне агресора. И е ясно, че това е единственият начин за урегулиране на ситуацията.
- От началото на войната, европейските институции и нейните ръководители, както и лидерите, повтарят непрекъснато, че ЕС е единен. Същевременно различията са повече от видими, когато стане дума за въоръжаването на Украйна и санкциите срещу Русия. Мислите ли, че това може да се задълбочи?
- На този етап е важно всичко да работи, така че единството на страните-членки и на всички европейски страни да е налице. И като стана дума за санкциите срещу Русия, вече текат преговорите по 10-ия пакет. Това показва, че единството е доста широко. А и повечето европейски страни вече доставиха оръжия, както се разбра на конференцията в Мюнхен. Така че посланието, отправено в общественото пространство, е много ясно в това отношение. Разбира се, не се радвам на това, което прави Унгария. Но това е само една страна от общо 27. Така че единството го има в по-широк мащаб, а визитата на президента Байдън в Киев беше историческа. Тя показа, че западните страни са силно ангажирани да продължат с подкрепата си за Украйна, така че войната да приключи с изгонването на агресора от страната.
- Споменахте Унгария, но аз ще добавя и България. Президентът Радев заплаши да наложи вето върху 10-ия санкционен пакет срещу Русия, ако в него има забрана за внос на ядрено гориво, а министърът на външните работи Милков каза, че страната ни няма да изпраща боеприпаси за Украйна. Бихте ли искали да им кажете нещо в тази връзка?
- Моето послание към всяко правителство и власт, които не са така силно ангажирани, както би трябвало да бъдат, е: "Ако Русия не бъде изритана от Украйна, е само въпрос на време да видим нейна нова вълна на агресия и може би България също е в този списък". Ако идеята на Путин е да възстанови Руската империя или прекия контрол на Русия върху страните, които бяха под контрола на СССР, то тогава страните от Централна и Източна Европа би трябвало да си научат урока от историята и да разберат, че Украйна в момента се бие и за нашата свобода. Войната не е в България, а в Украйна. И украинците се борят също за Естония, България и други европейски страни.
- Какво е вашето обяснение за поведението на Унгария, която би трябвало да има историческа памет за събитията от 1956-та година?
- Наистина е много трудно да се разбере какво има в главата на Орбан. Защото сте права, че Унгария и унгарците би трябвало да помнят тази година и последвалите събития. Поведението на Орбан в момента е крайно неразбираемо - какво и защо го прави и защо, например, Унгария не ратифицира протокола за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО. Единственото обяснение е, че Орбан би искал да се хареса на Москва. Но защо унгарският народ го подкрепя, за мен е напълно неразбираемо. Тези хора не са научили нищо от историята.
Има мнения, че Путин се опитва да създаде свой коридор с България, Сърбия и Унгария... Не знам какво се опитва да прави Путин, а и това не е толкова важно, защото всичко зависи от страните, от техните ценности и това, което искат за бъдещето на своето общество. Така че каквито и идеи да има Путин или друг убиец, въпросът е какво правят държавите на прицел. Изборът на страните, които са в ЕС и НАТО, е свободен избор. А това означава, че те трябва да зачитат определени ценности. И като не ти харесват, да излизат оттам.
- Логично идва следващия ми въпрос - виждате ли възможност страни като Унгария и България да излязат от тези структури?
- Не. Докато тези страни получават доста повече пари от европейския бюджет, отколкото внасят в него, никога няма да го направят.
- Убеден ли сте?
- Абсолютно. Парите говорят в това отношение.
- В ЕС се очертават два полюса - балтийските страни и Полша от единия и България и Унгария от другия. Има ли според вас възможност те да се доближат?
- Светлата страна на демокрацията е в това, че има редовни избори. И докато страните са демократични, ще има такива избори. В този смисъл, нито едно правителство не може да остане на власт за вечни времена. Така че краткият отговор на този въпрос е: "Да, разбира се". Тук или там ще има избори, хората ще решат кого да подкрепят. Ако пък престане да съществува демокрацията, тогава изборите няма да са свободни и ситуацията ще е съвсем различна. 
- В България обаче има историческа памет и българите в голяма част са благодарни на Русия за освобождението си от турско владичество. В този смисъл те носят тази благодарност и днес и трудно биха могли да разберат и осъдят действията на днешна Русия...
- Аз бих се обърнал към тази част от обществото в Източна Европа така: "Добре, нещо се е случило през 19-ти век. Но историята продължава. И също така е факт, че Русия и СССР не са позволили на България, например, да се развива нормално след Втората световна война. Ако тогава Съветският съюз се беше оттеглил до границите си, то тогава жизненият стандарт на България би бил като на всяка нормална западна страна. И е факт, че той открадна 50 години от развитието на всички страни в Централна и Източна Европа. И това е една от причините България да е все още една от най-бедните страни в ЕС. Съвсем различна би била ситуацията, ако България имаше шанса да се развива нормално след Втората световна война. Това също е част от нашата история". 
- Има и различни нива на зависимост от руските горива в ЕС, а това влияе върху приемането на санкциите срещу Русия...
- Поведението на всички страни, които допуснаха да бъдат изключително зависими от руските горива, е много глупаво. Бизнесът и политиката са били винаги много тясно свързани с поведението на Русия. И там по отношение на енергията няма свободен пазар. И да си зависим от такъв стратегически въпрос като енергията е наистина много глупаво. Като погледнем към Германия и други европейски страни, през 2014-та година Русия окупира Крим и част от Източна Украйна, но "Северен поток" 2 беше построен въпреки това. И това е такава лакомия и такава глупост, че направо не е за вярване. Но щом се е стигнало дотук, е повече от наложително промените в обратна посока да започнат. Ние прекъснахме всички тези връзки, които представляват опасност за всяка нормална страна. Радвам се, че например Германия през последните години намали драстично зависимостта си от руския газ, както и много други страни. Така че ако някъде все още има висока зависимост от руските горива, трябва да се направят огромни промени в това отношение. Може би за кратък период това ще има своята цена, но в дългосрочен план няма да има политически риск или риск за сигурността, свързан със зависимостите от руските енергийни източници. И това е единственият нормален и ползотворен начин да се върви напред.
- Естония не внася руско гориво. Бихте ли споделили вашия опит?
- Ние никога не сме имали истинска зависимост, защото да, повечето от газа внасяхме от Русия, но неговият дял в общото ни потребление беше много нисък - не повече от 10 на сто. Затова за нас беше много лесно да направим превключването. Разбира се, в страните, в които делът на руския газ е по-висок, ситуацията е по-трудна. 
- Мислите ли, че Путин би използвал атомно оръжие срещу Украйна или страна-членка на ЕС и НАТО?
- Смятам, че от този режим можем да очакваме всичко. 
- Според вас, тази година решаваща ли е за Европа и света като цяло?
- Тази година, разбира се, е важна. Не съм сигурен дали е решаваща, но е важна. Колкото по-бързо агресорът бъде изхвърлен от Украйна, толкова по-добре. Всеки ден в Украйна умират хора, нанасят се все повече щети и тази диктатура в Москва продължава да присъства там. Така че, наистина, колкото по-бързо, толкова по-добре. Затова всяка подкрепа от нормална страна за Украйна и всеки натиск срещу този режим са важни.   



Гласувай:
4



1. dobrodan - ПОДКРЕПЯМ ТОЗИ МЪЖ
22.02.2023 10:36
ДО ПОСЛЕДНАТА БУКВА!
цитирай
2. petgrig - ДО ПОСЛЕДНАТА БУКВА! И правилно!
22.02.2023 10:43
dobrodan написа:
ДО ПОСЛЕДНАТА БУКВА!

И правилно!
цитирай
3. avrilbo - Европейските цености изискват
23.02.2023 22:46
След като аз съм го подкрепил да влезе в ЕвроPARMALATA сега той трябва да ме подкрепя , а не аз
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: petgrig
Категория: Други
Прочетен: 866467
Постинги: 577
Коментари: 3757
Гласове: 3909
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930