Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2023 22:31 - Стана страшно в Хърватска след въвеждане на еврото, цените луднаха нагоре
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 6042 Коментари: 5 Гласове:
12

Последна промяна: 05.01.2023 06:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Американският проф. Стив Ханке: Еврото ще вкара България в опасен капан

image58% от българите не желаят еврото у нас, с основание се страхуват от пореден скок на цените, който се е случил навсякъде, където общата валута е била въведена


Както при всички останали страни с Евро, още от първия ден на въвеждането на еврото като официална валута в Хърватска в страната видимо скочиха цените на всички стоки и услуги, съобщават хърватските медии.

Поради това премиерът Андрей Пленкович свика в първия работен ден след празниците, заседание с компетентните министри и инспекционни власти. Обсъдени бяха действия в защита на потребителите от спекулативното повишаване на цените.


Министърът на икономиката Давор Филипович покани на среща представители на търговските вериги и ги обвини, че те неоснователно вдигат цените и мамят гражданите.

"Говорихме с представители на търговските вериги за постоянното покачване на цените на храните и напитките и обмена на куната в евро. Инфлацията е 13,5% и тя се дължи най-вече на увеличението на цените на храните", каза той.

И още: "Търговските вериги вдигат цените всеки месец. И сега, в тази ситуация с еврото, те допълниъелно повишават цените и се опитват да мамят гражданите".

"Не очаквахме това от търговските вериги. Изпратихме им ясни послания, че трябва да се грижат за гражданите", отбеляза министърът.

За евентуалните мерки Филипович каза, че "всичко е на масата, от черни списъци до замразяване на цените на широк спектър от продукти, всичко".

"Не може в тази криза да гледаме как се увеличават печалбите за сметка на гражданите", добави той.

Медиите в Хърватия съобщават, че в пекарни по-високите цени с 20-30% са ясно видими при основните хранителни продукти. Цените са по-високи и на пазарите. Сериозни поскъпване има при почти всички плодове и зеленчуци. Паркирането на автомобили в Загреб също поскъпна, както и горивата по бензиностанциите. Същевременно полицията предупреди за измами с фалшиви евробанкноти.


А неотдавна проф. Стив Ханке, американският икономист и баща на валутния борд, заяви, в България трябва да се проведе референдум за въвеждането на еврото. „Националният референдум за лева спрямо еврото трябва да последва експертните доклади и дебат. За толкова важни политики като промяната на валутите, българската общественост трябва да бъде пряко ангажирана“, заяви Стив Ханке.

„Когато се мисли за промяна на валутния режим на България, трябва да се случат две неща. Ползите и разходите от смяната на валутния борд и лева с еврото трябва да се обсъдят както от съответното българско правителство и експертни органи, така и от независими външни експерти.

Констатациите от тези експертни доклади трябва да бъдат публично оповестени и публично обсъдени“, смята Ханке, който е професор по приложна икономика в университета Джон Хопкинс.

Той е известен като архитект на валутните реформи в Аржентина (Конвертируемост), Естония (Валутен борд), Литва (Валутен борд), България (Валутен борд), Босна и Херцеговина (Валутен борд), Черна гора (Доларизация) и Еквадор (Доларизация ).

Световноизвестният икономист обясни, че ръководи група от изявени и международно признати валутни специалисти. В нея участват Жак дьо Ларозиер, бивш управител на Banque du France, управляващ директор на Международния валутен фонд, президент на Европейската банка за възстановяване и развитие - Париж, Франция и Джон Грийнууд, архитект на валутния борд на Хонг Конг (1983 г.), пенсиониран главен икономист в Invesco London, сътрудник в Института за приложна икономика Джон Хопкинс, глобално здравеопазване и изследване на бизнес предприятията в Лондон.

Професор Ханке подчертава, че ако ръководената от него група бъде поканена от българска институция, тя би била готова да подготви експертен доклад относно замяната на лева с еврото.

„Бихме направили това като про боно обществена услуга, без компенсация. Ние не сме и не искаме да бъдем свързани пряко или непряко с политическа партия или организация. Ние сме и трябва да останем независими експерти“, посочи проф. Ханке.

Американският икономист е убеден, че ако България се откаже от валутния борд, вероятността да попадне в дългов капан се увеличава драматично, подобно на случилото се в Гърция през последните 20 години.

И докато всички примери в Европа са негативни по отношение на скока на цените за потребителите в страните, въвели Еврото, както и предупрежденията на световни специалисти от рисковете, свързани с преминаването към Евротовалутата за малки икономики като България, родните политически олигофрени не спират да тласкат страната ни към този вреден за хората и стопанството капан. 



Гласувай:
12



1. missana - У нас ще настъпи истинска катастрофа за масовия българин
04.01.2023 23:12
след въвеждането на еврото. Българските политици приличат на нощните пеперуди. Сами се натикват в лампата, за да си самоизгорят крилата. Лошото е, че ще изгорят и нашите крила.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Ив!
04.01.2023 23:16
Олигофрените, за които става дума, не се интересуват от положението на страната след въвеждането на еврото! А и таз добра,те са длъжни на важните господа, като се обърнат към тях с въпрос, дружно, като месирките да отвърнат с " Иес" Примерно- Нали трябва да въведете еврото? Веднага ,пи мисирски, следва-" Йес! Тъй де, това не ги засяга или не бърка в джоба им, той е претъпкан и без това с евро! А те от квартален магазин не пазарят! И потокът от евро към джоба им не спира, след като е придружен с " Йес"Няма санкции,а поощрения!
Така ,че и юани ще приемат, стига да има келепир за тях!

П П Разбрах ,че този Грозев, бил голям юнак!? Баща му Геро бил посланик, член на ЦК и тем подобни За такива винаги съм бил сигурен ,че гравитират около висшата червена номенклатура Те са изявени ренегати! Като въпросните, по-горе!
цитирай
3. iw69 - Абсолютно
04.01.2023 23:25
съм съгласен с изразените по-горе мнения.

Аз самият бях в една от държавите-членки на Ес, когато там въвеждаха Евроро и много добре си спомням как скочиха цените на 2 пъти. Първо малко преди окончателното въвеждане и след това по време на него за всички ежедневни стоки с 30 до 50%. Макар и там и до сега политиците и медиите да лъжат, че не било имало поскъпване.
Дори се усещаше тогава рязко намаляване на клиентите в магазините вследствие на скока на цените.
цитирай
4. truthful - Какво ще се слyчи при приемане на еврото?
05.01.2023 11:06
От година време ни "показват" колко хyбаво е да сме в еврозоната и "било имало повече ползи отколкото загyби"... И ние тези дето го казват трябва да ги помним за след това въвеждане и ...
1. При въвеждане на еврото обедняваме със 50% от кyрса.
2. Няма валyтен борд и всеки си прави каквото иска с цените - не че сега не е така, но тогава ще е още по-драстично и цените ще хвърчат като ластовички.
3. И живота на бедните става ад.
Подписването да влезем в еврозоната е станало при подписването за влизане в ЕС - т.е. преди повече от 15 години. Много страни в ЕС обаче не са го приели.
При приемане на еврото България става държава без собствена валyта и силно зависима от ЕС.
А за какво е създадено единната валyта евро, както и ЕС? С единно всичко? Мнозина се смеят и не им се вярва че има НСР и план за поробване на човечеството, такова каквото изобщо не могат да си го представят. И като дойде - о, тогава плаче майката. Ще има голямо занyляване с единната валyта. За това ни и привикват да не ползваме пари в брой и да свикваме с електронни плащания. Те. единна валyта + пари дето не са в нас е равно на ... робство. За един миг електронните ни пари ще изчезнат и то ще стане след време. Тогава какво става? Ами приемате чиповете и нема да има мърдане.
Ето защо на българите, а и на др. евро не ни трябва. Решили са го без нашето съгласие, както правят и с много др. неща. И ни вкарват полека в капана. Ще бъде страшно.
цитирай
5. iw69 - Благодаря
05.01.2023 11:41
ти за обзорния коментар, Трутхфулл.
Абсолютно прав си, ще ни доизпият кръвта.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821933
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16457
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031