Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2021 19:31 - Интересно и мъдро предложение
Автор: missana Категория: Поезия   
Прочетен: 2806 Коментари: 16 Гласове:
4

Последна промяна: 16.05.2021 12:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Едно момиче ме попита, дали българските политици имат някакво тескере, което им дава правото да се занимават с политика? Както например се изисква да имаш шофьорска книжка, за да ти разрешат да станеш водач на превозно средство. Отговорих й честно, че не съм чувал да има някакво изискване, за да станеш политик в България. Момичето се учуди извънредно много и според мен с пълно право. Как така ще ти дадат правото да управляваш цял един народ щом като си някой като Тато - прост селяндур, без образование. Това момиче настояваше, че всеки политик, преди да стане такъв, трябва да премине много сериозен курс на политическо образование. Да положи съответните изпити и то с оценка над един фиксиран минимум. И чак когато има тапията, да му се разреши да практикува политическа дейност, да основава и ръководи партии, да се явява на избори и пр. Така редовите хора ще бъдат в по-малка степен заложници на съвършено некомпетентни, но амбициозни негодяи, на каквито например изобилстваше 45-тото НС. Мисля, че това момиче е абсолютно право и идеята му за сериозен политически ценз трябва да бъде взета час по-скоро на въоръжение. Нещо ми нашепва, че във Франция е сторено нещичко по този въпрос. Но Франция не е България. Единственото общо между тези две държави е, че у нас често ти дават,  без дори да я искаш - гаранция Франция! Не е ли любопитно, че никой не изисква и тапия, за да станеш родител, което също е нещо изключително отговорно. Това ми припомня една турска поговорка:

 "Пази се от зара на аджамията /новака/ и от уя на будалата /политИка!!!/!"




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. adamshort - Прав си Младене, политиците трябва ...
12.05.2021 19:58
Прав си Младене,политиците трябва да са образовани!Някак си е смешно да не знаеш
на коя държава е столица Пекин.
цитирай
2. missana - Или пък, като Жан Виденов, да твърдиш, че "Европа се простира
12.05.2021 20:10
от Ванкувър до Владивосток"...
цитирай
3. adamshort - Не те рабирам!Лично аз никога не съм ...
12.05.2021 20:33
Не те рабирам!Лично аз никога не съм виждал разлика между комунистите и техния клонинг ГЕРБ.В ГЕРБ една голяма част са бивши членове на БКП,останалите са техни
деца,така че не разделяй статуквото на Левски и ЦСКА,те просто са БФС.
В крайна сметка демокрацията разрешава правото на всеки да бъде ''фен''.
А фен според мен е синоним на помияр!
цитирай
4. missana - Аз, Глупчо, не съм ничий фен.
12.05.2021 20:36
Левски, ЦСКА и пр., това е за такива като теб, които изпитват перверзно удоволствие да са нечии подлоги. Нарича се стокхолмски синдром.
цитирай
5. adamshort - Не бил фен. Абе човек вие превърж...
12.05.2021 20:58
Не бил фен.Абе човек вие превържениците на Бойко се поболяхте от състрадание към едно диктаторско управление,което по всички правила на демокрацита не може да е вечно и не ви разбирам защо си го причинявате.
цитирай
6. rosiela - Младене,
12.05.2021 21:07
ОСНОВАТЕЛЕН ВЪПРОС.
цитирай
7. missana - Няма да влизам в режим на обяснение с анонимен. Първо се представи с името си
12.05.2021 21:58
adamshort написа:
Не бил фен.Абе човек вие превържениците на Бойко се поболяхте от състрадание към едно диктаторско управление,което по всички правила на демокрацита не може да е вечно и не ви разбирам защо си го причинявате.


и тогава можем да разсъждаваме върху хипотези.
цитирай
8. missana - Сърдечно ти благодаря, Роси!
12.05.2021 22:00
rosiela написа:
Младене, ОСНОВАТЕЛЕН ВЪПРОС.


Наистина въпросът е основателен. За ватман се иска тапия. А да шофираш цял народ не се иска. Твърде е парадоксално!
цитирай
9. zemja - Умно момиче!
13.05.2021 00:33
Предложението политиците да имат необходимия ценз е разумно и добре мотивирано.
И трябва да се отнесе по-нагоре.
Някои хора наистина болеят за политическата ситуация в България и се замислят...
цитирай
10. vencivaleri1951 - Мисана, продължаваш да изненадваш с откровените си глупости и незнание
13.05.2021 00:52
"Европа от Ванкувър до Владивосток" е фраза на Шарл де Гол . И тук не става въпрос за територия, а Европейска принадлежност и цивилизация. Русия ли не е продукт на европейската цивилизация, или Канада и САЩ? Може би последните са продукт на автохтонно развитие на индианските племена?

За сведение в ГИМО/университетът на Виденов/ един от най-трудните предмети е политическа география на света. /Аз съм учил икономическа география/ Общо взето се изучава политиката и администрирането на всички страни членки на ООН. До колкото знам, Виденов е завършил с "красный диплом" , така че е наясно къде е Ванкувър , а познава добре и дейността на автора на цитата. Все пак, ако е минал между капките в изпита по география, то се и хабилитира в областта на външната политика-университетски преподавател е.
Накрая да те попитам-Защо смяташ Симеоновската школа на МВР за мярка по образованост ??? Не си прав! Не казвам в каква посока, но Виденов и Борисов освен , че ги дели вагон книги са на километри разделени един от друг що се отнася до почтеност и лично достойнство

ПП Живков вероятно е връстник на прадядо ти.Роден е на село, като Борисов например.Няма академично образование, но е печатарски работник. Тоест редил е буквите/линотипер/ Колко тук от списващите в блога бг могат да се справят с тази работа-мисля не малък процент/аз определено не ставам/ Друга част от биографията му , която малко се знае, че е самодеец. Има награда за " Яго" в Отело
на някакъв преглед на читалищната самодейност. Колко от твоите роднини четат Шекспир, а колко го наизустяват ? А прадядо ти?



missana написа:
от Ванкувър до Владивосток"...

цитирай
11. missana - Благодаря ти, Земя!
13.05.2021 22:06
zemja написа:
Умно момиче!
Предложението политиците да имат необходимия ценз е разумно и добре мотивирано. И трябва да се отнесе по-нагоре.
Някои хора наистина болеят за политическата ситуация в България и се замислят...


Щом и децата вече забелязват на какъв хал е политическия ни живот, значи ситуацията е много зле.
цитирай
12. missana - Ех, Венци! https://iztok-zapad/saga-za-balkanskata-voyna
13.05.2021 22:28
Само недей да подмяташ за прадядовците ми, защото те са исторически личности.

1. Бащата на майката на баща ми, т.е. единият ми прадядо, е автор на книгата "Сага за балканската война", книга равностойна на записките на Захари Стоянов /линкът най-горе/ и още нещо за него:

https://www/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%B4%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%B2/

Другият ми прадядо - бащата на бащата на майка ми, е Алексей Филипов - виден юрист, завършил в Одеса, народен представител и най-близък приятел с Алеко Константинов и Найчо Цанов. Писмата му с Алеко се съдържат в томовете за Алеко Константинов:

https://litclub/library/bg/aleko/a_filipov.html

Другият дядо на майка ми и мой прадядо е адвокат Константин Илиев - най-видният Сливенски адвокат, водил дела в Цариград. Един свръхзаможен човек и също народен представител.

Четвъртият ми прадядо е Винченцо Мисана и произхожда от бижутерска фамилия в град Удине - Северна Италия. Жени се за българка и се преселва в София.
Взел е участие като доброволец в сръбско-българската война и е награден с орден за храброст:

http://macedonia/dibo/jvd/jvd_10_1.htm

Ще се радвам, ако ми посочиш друг българин с такива прадядовци.

Що се касае до т.нар. мисъл на Де Гол, тя вероятно визира факта, че една част от Канада е френска. Вярно е, че днес има твърде много българи в Канада и то най-вече благодарение на товарищ Жан Виденов, защото хиперинфлацията, която той докара на българите ги прогони по всички части на света, вкл. и в Канада. Та Виденов смело би могъл да каже, че България се простира до нос Хорн. Факт е, че точно Жан Виденов даде старт на дивия капитализъм в България, стартирайки масовата и касовата приватизация в огромни размери. Пак той отдаде на 35 годишна концесия водите на Места и Струма на съседни нам държави. Като срокът на тази концесия все още не е изтекъл.

цитирай
13. vencivaleri1951 - Респект пред предките ти,
14.05.2021 01:18
но ти продължаваш да "потъваш"
Виденов цитира именития французин в заявката на България за членство в евроатлантическите структури. Малко хора си спомнят и знаят че правителството на Виденов направи заявката ни за членство в ЕС и НАТО.
Не тълкувай ДЕ Гол-много е голям, а и директен в изказа си. Изказването му не е толкова за Канада и САЩ-европейската им принадлежност не буди съмнение/ френски се говори в много страни в Северна Африка, но .../, а репликата му е за Русия, която той вижда като пълноправен член на европейските политически и икономически съюзи. Тезата му не е приета и Франция прекратява членството си в НАТО
цитирай
14. missana - Както казах, Венци, Виденов направи много заявки.
14.05.2021 11:09
Той хвърли България в лапите на дивия капитализъм чрез масовата и касовата приватизация, която начена в особено големи размери. Този факт надявам се няма да оспориш. Много им се иска на комунистите, хем да са изтупани капиталисти, хем да са на ти с електората си от предани комунисти - паркинсонови баби и дядковци - за жалост все чугунени глави. Тази партия винаги се е крепяла на лъжата и двуличието си. Обещаваха на хората светло комунистическо бъдеще - до 1980г., а същевременно техните висши кадри си го бяха отдавна построили и присвоили изцяло за себе си - това светло бъдеще.
След 10 ноември, какво ли не продължиха да обещават на овчия български електорат. То не бяха девизи като "Сполука", "Промяна" и какви ли не още измишльотини. А на дело предадоха всички светли идеали на Ботев и Вапцаров и мамата разкатаха на паметта на тези достойни българи. Така мисля аз, защото се осланям на преживяното и видяното със собствените ми очи!
цитирай
15. vencivaleri1951 - Не бягай от темата мисана
14.05.2021 14:23
"момиче" те попитало защо нямало образователен ценз за политици, или нещо подобно. Ти , след като си се замислил се съгласяваш, че има политици без необходимия ценз и общо взето леви....Живков, а Виденов дори не знаел къде е Ванкувър
А Виденов е с много престижно образование-английската в Пловдив, ГИМО в Москва и след като се отказа от политиката се хвана с наука и образование и се хабилитира
Какъв ценз търсиш в този човек-имаш ли ти неговия?
За масовата приватизация ти също не си наясно. Виждайки на къде отиват нещата пръв за масова приватизация говори и се разпорежда Живков. Виждайки, че трудовият човек ще остане капо, Живков се разпорежда производствените структури да преминат в ръцете на трудовите колективи, според приноса в производството-накратко казано -всяка година трудов стаж носеше определени точки и съответно акции. Колективите избират ръководството си и определят политиката на предприятието, селскостопанската структура. Стопанската номенклатура саботира Живков и забави нещата. Виденов се опита да направи справедлива приватизация, но бе бламиран , над 30 души от парламентарната му група излязоха с писмо против него/половината от министрите също/. А го направиха защото на първомайския митинг Виденов също Цитира, но този път Ботев-за "чорбаджии изедници", а Продев написа култовата си статия за "червените бабички и червените мобифони"
В коректна полемика и състезание "смятащите се за елитарни "бунтовници" в БСП нямаха шанс за политическо бъдеще, но заедно с политици на ДПС, на СДС и зараждащите се "диви капиталисти" спретнаха криза и Виденов подаде оставка. Живее още в апартамента си от който дойде на Дондуков едно. Виденов е мярка за почтеност в политиката.
Не мога да разбера конвулсиите ти да "цапаш" стойностни хора-онзи ден Христо Иванов, днес Виденов. Те са различни, но с общ знаменател и той е -ерудиция и почтеност

ПП Търсенето на ценз, какъвто и да е/образователен, имуществен, верски.../ е в пълно противоречие на парламентарната демокрация...
Изниква веднага въпросът, а защо има хора които не покриват минимален образователен ценз. Тоест един път те са потърпевши , че са неграмотни и втори път ги ограничават да променят това си състояние с активно участие в обществено-политическите процеси Започнат ли да се отнемат права идва моментът в който няма какво да се отнема повече. Тоест всеки трябва да може да бъде избиран и да избира. Парадокс е, но и в трите национални катастрофи начело на страната ни стоят професори-Радославов, Цанков, Филов...
България има сериозен просперитет , когато начело са харамии и хора без академично образование-Стамболов, Стамболийски, Живков...Откровено казано очаквах просперитет преди десет години от Борисов, но за мен той се случи да е негоден и негодник
missana написа:
Той хвърли България в лапите на дивия капитализъм чрез масовата и касовата приватизация, която начена в особено големи размери. Този факт надявам се няма да оспориш. Много им се иска на комунистите, хем да са изтупани капиталисти, хем да са на ти с електората си от предани комунисти - паркинсонови баби и дядковци - за жалост все чугунени глави. Тази партия винаги се е крепяла на лъжата и двуличието си. Обещаваха на хората светло комунистическо бъдеще - до 1980г., а същевременно техните висши кадри си го бяха отдавна построили и присвоили изцяло за себе си - това светло бъдеще.
След 10 ноември, какво ли не продължиха да обещават на овчия български електорат. То не бяха девизи като "Сполука", "Промяна" и какви ли не още измишльотини. А на дело предадоха всички светли идеали на Ботев и Вапцаров и мамата разкатаха на паметта на тези достойни българи. Така мисля аз, защото се осланям на преживяното и видяното със собствените ми очи!
цитирай
16. missana - Венци, много си интересен.
15.05.2021 00:58
Жан Виденов бил невероятно честен и много стойностен премиер, но го бламирали и то от собствената му парламентарна група. Ако всичко това е вярно, то той пак ще бъде бламиран и при следващ опит да управлява. Ясно е, че не го бива завалията за политически капитан. Народът си го е казал максимално простичко и ясно. На калпав ...вълната му пречи.

И не аз бягам от темата, а ти, защото не вземаш отношение по въпроса как честния Жан отдаде на 35 годишна концесия водите на Струма и Места на други държави. Кое наложи това?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5036773
Постинги: 2885
Коментари: 18674
Гласове: 3348
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031