Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2022 17:01 - Великите строежи на древен Египет - религиозни, социални, или и двете?
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1230 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 02.07.2022 08:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Мисля, че вероятно са и религиозни, и социални, но понеже НЕОБХОДИМОСТТА стои по-напред от чувствата, бих дал предимство на необходимостта, т.е. социалния мир. А присъщият на човека стремеж към красота и запомнящи се дела, е довел до изумителните мащаби, технологии и красоти.

Сравнително наскоро бяха открити надписи за стачки на строителите на пирамиди, заради неизплатени надници. Изключено е фараонът да е забравил. Явно е имал проблеми с хазната. Нормално. Не всички години са еднакво плодородни, а уволненията и назначенията на майстори от различни професии, не се приспособяват бързо към икономическите условия. А гладът може да направи опасни маса хора събрани на едно място.

Многобройното население дава мощта на една държава, но изхранването му носи и проблеми. Естествено, че великото плодородие на долината на Нил, е позолявало бързо размножение. Но хората не се размножават според имота си, затова някои оставят по-богати наследници, а другит по-бедни. Част от последните изпадат под жизнения минимум на доходите и стават среда за престъпност не само срещу собствеността, но и срещу личността, и срещу държавата. Един мъдър фараон не може да остави това на самотек. Общо взето, никой не обича да убива себеподобни. Изключенията настрана.

Фараоните имат опит и традиции със собствени и държавни служители, армия и работници за поддържане на обществени пътища и сгради. Те трябва да подържат разумни ЗАПАСИ от храни и пари. Разумни запаси, това означава по-големи от нуждите, които не са напълно предвидими, както и бъдещите реколти. И у разумния фараон се появяват ИЗЛИЩЪЦИ. С които той може да впрегне в държавна работа безработни и малоимотни селяни. Някои от тях са готови за груба физическа работа, други се издигат до майстори в занаяти. Ето ти средна класа и пролетариат. Като сега, На които ТРЯБВА ДА СЕ СЪЗДАВА РАБОТА. Ето ти социални строежи. Както в САЩ след "Голямата депресия" след 1929г. например.

Изненадващо за нас, в древността има и други "модерни" явления, като... инфлация от свръх-предлагане на пари. В Стария Завет на Библията се разказва, че поради редовните доставки на злато и сребро от далечна Африка, цар Соломон пуска в обръщение все повече пари за свои и държавни разходи. В резуртат покупателната способност на златото пада до тая на среброто, неговата до медта, нейната до желязото, а неговата - до камъните. Това налага тежко бреме на поданиците, които след смъртта на премъдрия Соломон и възцаряването на скодоумният му син Ровоам, го молят да намали игото им.

Интересно как премъдрият Соломон не е предвидил акъла на тоя си син, но той след съвет само със свои връстници отговаря на народа, че кутрето му е по-дебело от бедрото на баща му. И че ако бащата ги е наказвал с бичове, той ще ги наказва със скорпиони. Което довежда до отделяне на 10 от 12-те "израилеви колена", които до днес се водят за "изгубени". Макар че има един ясен кандидат за наследник на "изгубените". Но това е друга тема, актуална и не безболезнена..

Така или иначе, инфлацията излязла от контрол е явление опасно за държавата.  Това е известно на МВФ и те скроиха известния номер на Жан Виденов, като му отказаха договорен транш на 1 млд, необходим за да върже бюджета след като е изплатил 2млд външен дълг. Вариант на същия номер беше изигран и на Тройната коалиция през 2009-та, когато ЕНП на Меркел им спря евро-парите "за корупция" недоказана до днес и инсталира на власт ББ, човек извън всяко съмнение, защото е съпартиец на Меркел. Но и това е друга тема, актуална и не безболезнена.




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1953567
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031