Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2023 09:01 - © Разделянето на Палестина
Автор: kvg55 Категория: История   
Прочетен: 1259 Коментари: 16 Гласове:
8

Последна промяна: 11.11.2023 09:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
11.11.2023г.

     На пленарната сесия на международния форум «Руска енергийна седмица» от 11–ти октомври Владимир Владимирович каза : «Имало е дума за създаването на две независими, суверенни държави : Израел и Палестина. Израел беше създаден, както е известно, но Палестина като независима, суверенна държава никога не беше създадена, не се състоя поради различни обстоятелства. Сега няма да навлизам в подробности».
Декларацията за независимост на държавата Израел е провъзгласена на 14 май 1948 година  въз основа на Резолюция № 181 на Общото събрание на ООН, приета на 29 ноември 1947–ма година. Според Декларацията за независимост Израел е еврейска държава.
image

Давид БенГурион провъзгласява независимостта на Израел на 14–ти май 1948–ма година

През петте месеца след резолюцията на Общото събрание на ООН от 29 ноември 1947 година за разделянето на подмандатната на Британия Палестина на две независими държави (еврейска и арабска) се извършва интензивна подготовка за обявяването на независимост на еврейската държава. Британия отказва да участва в изпълнението на плана за разделяне и обявява намерението си да изтегли своите въоръжени сили и цивилен персонал от подмандатните територии до средата на май 1948–ма година.
Това е първата стъпка към разпада на Британската империя.
Прокламацията е направена в петък, 14–ти май 1948 година, в 16:00 часа, осем часа преди края на британския мандат над Палестина, в сградата, в която се помещава Музеят за изящни изкуства в Тел Авив (бивш дом на Меир Дизенгоф) на булевард "Ротшилд" в Тел Авив.
За това че палестинците са смотани и неорганизирани и не са обявили своевременно своя държава никой не им е виновен. А и Арабската лига и Арабският висш съвет категорично отхвърлят плана на ООН за разделяне на Палестина и заявяват, че планът нарушава правата на мнозинството от палестинското население, което се състои от 67% не евреи. Арабските лидери се зарекли да положат всички усилия, за да предотвратят прилагането му и даже нападнали (Сирия, Египет, Ливан, Ирак и ТрансЙордания) ново обявената еврейска държава.
На 11 май 1949 година държавата Израел е призната за член на ООН. Арабска държава не е създадена; вместо това Ивицата Газа бива окупирана от Египет и повечето от териториите на Юдея и Самария, както и Източен Йерусалим, които трябвало да останат под контрола на ООН в рамките на големия Ерусалим, биват окупирани и след това анексирани от ТрансЙордания. Това е почеркът на британската колониална външна политика и дипломация.
И понеже евреите са злобни и отмъстителни, като набират сила окупират Голанските възвишения (територия на Сирия със стратегическо значение), Западния бряг и Ивицата Газа.
"През 1947–ма година ООН решава да раздели подмандатната на Британия Палестина, която британците са на път да напуснат заради неприятностите причинявани им от семитите, на две държави – еврейска и арабска. Самото разделение бива меко казано несправедливо" според сайта "Еврейский Обозреватель"
image

"Преди това британците дадоха 77% от мандатната територия на арабите и я нарекоха ТрансЙордания, която сега се нарича Йордания. Не знаехте ли, че това също е "палестинска" държава? Сега знаете. Останалите 23% решават да го разделят по този начин – 43% отново да бъдат дадени на арабите, 56% да бъдат разпределени на евреите. Както можете да видите, на евреите беше "дадено" само малко парче от "баницата". Малко по–късно територията ще бъде леко коригирана. Евреите се съгласиха с този "Дар божи", но арабите, поради алчността си, тръгнаха на война срещу новосъздадената еврейска държава.
image

Границите на британския мандат над Палестина

Как гласуваха членовете на ООН?
33 страни гласуваха за разделянето на Палестина, 13 страни бяха против, 10 държави се въздържаха, а Тайланд не участва в гласуването.
Дори ако вземем предвид, че СССР и неговите пет сателита биха решили да гласуват против, резултатът щеше да бъде 28 страни срещу 18. СССР, както много хора смятат, има право на вето в Съвета за сигурност и това е съвсем различна служба, въпреки че е под крилото на ООН. Съжаляваме, но СССР не можа да повлияе дори на Югославия. Лидерът на Комунистическата партия на Югославия Йосип Броз Тито влиза в конфликт с "бащата на народите" във връзка с гласуването и това води до разрив в отношенията със СССР.
Следователно нищо нямаше да се промени, ако СССР гласува против, въпреки че много "сталинисти" са уверени, че след Втората световна война властта на Сталин е била толкова мощна, че той може да повлияе на вота на почти всички членове на ООН.
Беше ли изгодно за Сталин да обяви независимостта на Израел? Несъмнено.
Защо му е британско влияние в Близкия изток, когато британците можеха да бъдат изместени от създаването на просъветска социалистическа държава? Е, за да подразни арабите, които бяха относително прозападни. И оръжейният пазар се очертаваше красив. Извод – Сталин подкрепяше суверенитета на Израел, но не създаде самата еврейска държава. Създадена е от светски ционисти с техния труд и желание за придобиване на национален дом", разказва сайтът на украинските евреи.
Да. Само че "Еврейский Обозреватель" премълчава много други неща :
"През януари 1946 година, с разлика само от 2 дни, Сталин получава две писма. Едното е от  името на Еврейския комитет за национално освобождение. Другото идва от името на Арабския комитет. Авторите на първото писмо молят Йосиф Висарионович да помогне за създаването на еврейска държава в Палестина. Авторите на второто са да не се допусне това. Целият свят ще разбере какво решение ще вземе Сталин почти година и половина по–късно
image

Защо Сталин създаде Израел?, пише NOIR в Дзен и продължава.
Първа версия : Сталин се ръководи от чисто хуманистични съображения и иска да помогне на еврейския народ, претърпял скръб – тази версия сподели 5–ят министър–председател на Израел Голда Меир. Сталин е бил добре запознат с плановете за тотално унищожаване на евреите във всички територии, окупирани от Райха. Неслучайно бъдещият министър на външните работи Андрей Громико, говорейки в Обществото на народите, каза, че еврейският народ има право да създаде своя собствена държава, тъй като нито една западноевропейска държава не е в състояние да осигури защитата на основните права на еврейския народ и да го защити от нацистите.
image

Официалният представител на СССР в ООН Андрей Громико изнася реч в подкрепа на идеята за създаване на държавата Израел, 1947 година

Втора версия : Сталин искаше да създаде еврейска държава, за да разшири социалистическия лагер в Близкия изток. Тази идея беше горещо подкрепена от бъдещия първи министър–председател на Израел, родом от Руската империя, легендарният Давид Бен–Гурион. Той открито се наричаше болшевик и се възхищаваше на трудовете на Ленин. Сталин не само помогна на убедения марксист да създаде еврейска социалистическа държава, но също така се опита да постави собствени си хора в ръководството на новосъздадена страна.
Трета версия : Сталин се готви за Трета световна война. По заповед на Чърчил още през пролетта на 1945–та година британците започват да разработват план с кодовото име "Немислимо". Чърчил планира да хвърли 12 пленени германски дивизии в битка срещу Съветския съюз, а междувременно САЩ трябваше да нанесат удари с атомно оръжие. Съветското разузнаване знае за тези планове и Сталин подготвя симетричен отговор.
В Израел беше възможно да се създаде база от стратегически бомбардировачи с атомни оръжия, както и да се създаде военноморска база. Тогава Съветският съюз лесно можеше да блокира Суецкия канал. През него минаваха 80 % от петролните доставки за Британия, Европа и САЩ. Чрез прекъсване на доставките победата във войната ще бъде осигурена.
image

Палестина, Тел Авив, 1947–ма година

Каквато и да е мотивацията на Сталин, решението е взето в полза на Израел. Еврейското население в Палестина беше възхитено, а арабското население беше ужасено. Междувременно западните политици бяха шокирани от позицията на Москва.
Вашингтон не знаеше какво да прави. Белият дом не можеше открито да се противопостави на съветската инициатива, защото еврейските емигранти в Америка бяха изключително влиятелни чрез финанси и връзки в правителството. А да ги подкрепят означаваше да станат врагове на арабските шейхове и да загубят петрола от Близкия изток.
Междувременно, докато се водят кулоарни преговори в ООН за съдбата на бъдещите еврейска и арабски държави в Палестина, Съветският съюз започва бързо да се готви да създаде нов свят за евреите – започва с основното – създаването на армия, разузнаване и полиция – Израелските разузнавателни служби и особено специалните части са създадени с прякото участие на специалисти от НКВД. Освен това съветските офицери идентифицират сред заселниците от Съветския съюз хора с военни специалности, които след проверка от контраразузнавателните служби са изпратени на корабите, на които е натоварено военното оборудване. Така, след като пристигат на местоназначението си, танковете и бойните машини вече са напълно оборудвани с екипажи и веднага след разтоварването са готови за войната.
Също така, по заповед на Сталин, пленено немско оръжие е изпратено от Чехословакия в Палестина – картечници, гранатомети, оръдия и дори 4 самолета "Месершмит".
Когато египетската танкова колона и палестинските партизани са на няколко десетки километра от Тел Авив, всички резерви биват хвърлени в битката за защита на града, включително тези 4 самолета. Египтяните и палестинците не са очаквали евреите да имат бойни самолети. Те спират атаката и след това напълно се отказват да превземат Тел Авив.
image

Немски изтребител "Месершмит" на фронтово летище в Палестина

Икономиката на Съветския съюз след войната е в плачевно състояние. Следователно доставката на оръжия за Израел е максимумът, който може да си позволи по това време.
Но с оръдия и картечници не могат да се нахранят хората, а Израел жизнено се нуждае от финансова помощ. И тогава Бен–Гурион сключи сделка със съвестта си и постави ултиматум на САЩ – или Израел получава заеми, или започва да се фокусира върху СССР. И финансова помощ, разбира се, беше предоставена.
Днес и израелците и us–американците не обичат да си спомнят, че преди повече от половин век САЩ убеждаваха еврейските лидери да не провъзгласяват независимостта на Израел, а по време на първата арабско–израелска война Вашингтон помогна с оръжие и пари не на Израел.

http://kremlin.ru/events/president/news/72480
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BB%D1%8C
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8_%D0%98%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BB%D1%8F
https://jew-observer.com/istoriya/sozdaval-li-stalin-izrail/
https://dzen.ru/a/YB1j2dlqGlC4vy2r
https://aif.ru/society/history/kak_stalin_sozdaval_izrail_zachem_sssr_ponadobilsya_evreyskiy_placdarm
https://www.trtrussian.com/mnenie/izrail-dlya-tovarisha-stalina-6023898

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. iw69 - Има
11.11.2023 09:28
безброй резолюции на ООН, които еднозначно постановяват изграждането на напълно независима палестинска държава поне на целия Западен бряг и в Газа. Но Израел и Запада не допускат това.
палестинците са натикана в нещо като концентрационни лагери в най–пустинните земи на Западния бряг и в Газа, и когато на някой израелец му се прииска може да отиде там и безнаказано да избива хората.
цитирай
2. putinofil - Ако палестинците се бяха държали ...
11.11.2023 10:48
Ако палестинците се бяха държали като нормални хора, а не като мръсни терористи, щяха да имат държава.И ако не бяха се одупили на СССР.Всички путиноиди обичат както путинските касапи, така и касапите от Хамас.
цитирай
3. kvg55 - До 1. iw69
11.11.2023 11:35
Точно – "Израел и Запада не допускат това".
цитирай
4. kvg55 - До 2. putinofil
11.11.2023 11:39
Тия ги разправяй на другарчетата си от психодясната дружинка.
цитирай
5. iw69 - До ...fil–а
11.11.2023 12:41
Ако нас руснаците не ни бяха освободили от турско робство щяхме да сме най–вероятно и до днес като палестинците или като кюрдите – народ с открадната земя и натирени в ъгъла на собствената си територия.
И тогава такива като теб някъде по света щяха да казват или пишат за нас българите подобни глупости, които си нацвъкал по–горе.
По този ограничен начин могат да расъждават само нацисти, които междувпрочем са пишели и по портите на концлагерите „На всекиму заслуженото“ (Jedem das Seine).
цитирай
6. watchtowerman - Видно от картата, арабска държава в Палестина се създаваоще през 1920 - Трансйордания.
11.11.2023 12:50
Тази арабска държава заема 78% от територията на Палестина. Върху останалата част евреите очакват Великобритания за изпълни "Балфуровата" декларация като ги даде за създаване на техния "национелан" дом. От което Великобритания се отказва да изпълни. През 1947г ООН разделя останалите 22% от Палестина като дава 10% пак на арабите, и 12% за създаване на държава за народа Израил. На 14 май 1948г се новосъздава държавата Израел, а на следващия ден армиите на 6 арабски държави нападат новосъздадената държава Израел. Обаче новосъздадената държава хвърля на арабските армии един як кютек, поради което арабските държави, нахлули да унищожат Израел, са принудени да подпишат примирие. Но не и признаване на Израел. Очаквайки сгодни времена за да нападнат отново. И оттогава арабските страни започват една дузина войни срещу Израел като всичките приключват с позорен за тях кютек.
цитирай
7. putinofil - Това са идиотщини, на които вярват само лумпените , които те четат.
11.11.2023 13:16
iw69 написа:
Ако нас руsнаците не ни бяха освободили от турско робство щяхме да сме най–вероятно и до днес като палестинците или като кюрдите – народ с открадната земя и натирени в ъгъла на собствената си територия.
И тогава такива като теб някъде по света щяха да казват или пишат за нас българите подобни глупости, които си нацвъкал по–горе.
По този ограничен начин могат да расъждават само нацисти, които междувпрочем са пишели и по портите на концлагерите „На всекиму заслуженото“ (Jedem das Seine).


България не е била някакъв жалък роб, който руските варвари да са освободили.Тя е извоювала с кръв свободата си.Жалките русороби отричат народа си, за да се кланят на руските блядове.Нацистките концлагери са не по-ужасни от архипелага ГУЛАГ, нацизмът е бледо копие на болшевизма.
И когато си махнеш модерацията като Говедаров и не триеш коментари, тогава се обаждай.Изчезвай, путиноид!
цитирай
8. kvg55 - До 5. iw69
11.11.2023 13:54
Ограничен като нацист – много точно. Нацизмът се крепи на немските филистери.
цитирай
9. kvg55 - До 6. watchtowerman
11.11.2023 13:55
Сега нещата вървят към затриване на еврейската държава.
цитирай
10. kvg55 - До 7. putinofil
11.11.2023 13:56
Айде повече чети, мисли и по–малко пиши.
цитирай
11. watchtowerman - Ако затриването на ГЪза на Хамас го считащ като затриване на еврейската държава,
11.11.2023 14:31
kvg55 написа:
Сега нещата вървят към затриване на еврейската държава.

няма да го дочакаш това "изтриване" ни в тоя живот, ни в следващите си израждания...
цитирай
12. kvg55 - До 11. watchtowerman
11.11.2023 14:41
Айде повече чети, мисли и по–малко пиши.
цитирай
13. morskipesni - Значи, ако русите не закрепят (изродчето) Изсраел,
12.11.2023 00:09
то, макята му юдо-шаврантийска е прошнурована и завинаги такована.
цитирай
14. kvg55 - До 13. morskipesni
12.11.2023 09:10
Предполагам ще ги принудят да отстъпят територия на палестинците.
цитирай
15. watchtowerman - Е, колко пъти болшевико-ислямистите трябва да ядат кютек за да разберат, че израелската земя не трябва да посяга друг
12.11.2023 10:38
. През 1949 6 арабски армии ядоха кютек от Израел, - държава, създадена ден преди нахлуването на арабските армии. Ядоха кютек през 1967 – и то позорен. Египет, Йордания, Сирия, Ирак, с военната подкрепа на СССР и соц.лагера бяха разгромени за 6 дни, а разгромът беше ясен още на третия, когато „великия“ СССР и соц лагера скъсаха дипломатически отношения с Израел. Как си позволяват израелците да се подиграят с авторитета на „непобедимото“ съветско оръжие ?! Същата коалиция яде кютек и през 1973, и то така, че Египет остана без Синайския п-в, а Сирия – без Голан. През 1982 московците, сирийците и палестинските бандюги ядоха кютек в Ливан. 19-те ПВО съветски батареи – гордостта на московската военна мисъл, разположени на границата на Сирия с Ливан, бяха изметени само с един налет на израелската авиация. И във въздушен бой между сирийски МИГ-23, много от които пилотирани от съветски летци, и израелските, бяха свалени 107 МИГ-ове и нито един израелски. Този разгром на съветското въоръжение стресна соц.лагера така Варшавският Договор щото беше въоръжен със същия модел ПВО, който израелците отнесоха. А всички арабски страни, направили заявки да купуват тия съветски ПВО- отказаха поръчките – Кадафито например. Този Разгром на СССР беше разгледан на заседание на КПСС през септември, следствието от което последва Шефа Брежнев гушна скоропостижно китката месец-два по-късно, а после и на редица „болшевишки „старци“ в Полит-бюро на КПСС – Андропов – КГБ-то, Черненко, Устинов - военния м-р. За да дойде Горбачов и да обяви истината, че СССР се разпада, което и се случи през 1991.Та, вие сега – неизчикиждисали се болшевишко-ислямски чикиджиичета бленувате за онова, което бленуваха ония, които навириха нос между китките в гробищата. Няма как, ще гушнете китката и вие момчета и ще си останете с несбъдналите си мечтания. Светът принадлежи и ще принадлежи на онези със Знания, а не емоционални невежи фанатици.
цитирай
16. kvg55 - До 15. watchtowerman
12.11.2023 11:41
Възпитаните и умни хора коментират не повече от 1–2 пъти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5932169
Постинги: 2839
Коментари: 26154
Гласове: 34451
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930