Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2021 18:47 - Симеон Велики и Константин Седми Багренородни
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 2190 Коментари: 1 Гласове:
32


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В постинг на уважавания колега Божидар/ Божо 12345/, прочетох любопитно твърдение на Димитър Станков, по известен като Митю Бузата, че Симеон Велики е василеопатор, баща на Константин Седми Багренородни, ромейският имеператор!? Определението Багренородни идва от факта, че е роден по време, когато баща му , Лъв Шести, е император! При това, той е първи син, едва от четвъртата му  съпруга- Зоя Въгленооката или Чернооката! Заченат при нарушение на всички църковни закони тогава.  Църквата гледала с лошо око  дори на втори брак, какво ли остава за четвърти? Предвид сложното положение с онаследяването, патриархът се съгласил да признае детето, но при положение ,че Лъв Шести прогони Зоя! Нещо повече, на третия ден от кръщавката Лъв и Зоя сключват брак!?  Това вбесява патриархът Николай Мистик  и един вид, той отлъчва императора от църквата- забранява му да се моли в " Света София"!

Баща му и чичо му умират в рамките на една година и той, седемгодишно дете , трябва да поеме властта ! Създава се регентски съвет, начело с патриарха Николай Мистик От друга страна, майка му ,Зоя, се противопоставя на законността на този регентски съвет- би трябвало тя да го оглави, като член на императорската фамилия! Но не среща необходимата подкрепа от военните, някои от които считат брака и с Лъв Шести за незаконен!
Обстановката през тази 913 година в Константинопол е сложна, а цар Симеон не е забравил мръсните ромейски номера, които му са погодени с хървати и маджари! И решава ,че сега е настъпил момента, да си получат заслуженото

Играта на нашият цар е сложна и добре замислена!!!!

Целта му не е да влезе в Константинопол и просто да седна на трона, като неин владетел!  Да , иска да стане император или на гръцки Василевс, но на една нова империя!
Българска !
В която водещи ще са Българите !Затова води войни с ромеите той! Да стане България хегемон на Балканите!

Симеон разбрал ,че най лесният начин, това да се осъществи,  е да убеди регентския съвет,  да  се сключи брак между дъщеря му и Константин Седми! Като , в резултат, тай получил титлата василевс, без да му се връчва корона на такъв Но за Симеон Велики това било предостатъчно за в момента! Смятал е, че титлата е предостатъчно основание,  един ден да претендира и за престола като първи от кандидатите за него! А като дойде време и за сватбата ,вече е непоклатим!

Но се намесва майката Зоя , тя поема ръководството на регентския съвет и първата и работа е ,  да отхвърли споразумението за сватбата!

Симеон се вбесява и подновява войните с ИРИ ! ИРИ търпи съкрушителни поражения!
Но игрите в двореца в Константинопол продължават !Роман Лакапин влиза под кожата на Константин Седми, майка му е прогонена, женят го за Елена ,дъщерята на Роман Лакапин ! Титлата Василеопатор, за която се домогва Симеон Велики, получава Роман Лакапин. Всъщност, в случая ,тя не означава , че му е физически баща, а че чрез брака на дъщеря си, Роман Лакапин се води за баща на Константин!
Вероятно така стоят нещата и при Симеон Велики, относно титлата ,получена при уговорения брак!

Все пак , в подкрепа на твърдението, че  Симеон Велики е възможно да бъде физически баща на Константин Седми,  говори упорството на майката -  Зоя, с което се противопоставя на искането за брак на Симеон между двете деца! Които в такъв случай са негови!  Но ,това противоречи и на Българския морал и прави невероятно бащинството на Симеон относно Константин!

Но , все пак, има нещо, в което той много прилича на мнимия си баща!

Той сравнително късно поема самостоятелно властта като автократор, въпреки, че от осемгодишен е нарочен за нея! Но подобно на Симеон има влечение към писменото творчество, към  науката, проявява се като учен историк и енциклопедист
Най- важният му труд е" За церемониите", не му отстъпва с нищо и " За управлението на империята", в които дава ценни сведения и  за България , и за Българския царски двор!

Като военен няма някакви забележителни успехи, каквито има  като писател!
Има съмнения, че е отровен от сина си,  Роман Втори и снаха му Теофано!!



Гласувай:
33


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Ако Симеон Велики беше осъществил ...
14.04.2021 09:12
Ако Симеон Велики беше осъществил мечтата си за една нова империя, в която Българите са доминиращи, историята ни със сигурност щеше да е друга
Три века по- късно, ако не беше мистериозната смърт на цар Калоян, това е можело отново да стане факт!
Има и друга причина, това да не стане факт, няма кой да продължи делото им!
Двамата не са просто завоеватели! Те са с високо за времето си образование, и притежават всички необходими за владетел от голям ранг качества- военни, политически, дипломатически.....!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9138818
Постинги: 1349
Коментари: 29650
Гласове: 102601
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031