Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2023 19:09 - Ма сринА се долара бе и Америка също:)
Автор: petgrig Категория: Други   
Прочетен: 1599 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Американската финансова министърка Джанет Йелън ще се опита днес да убеди американските сенатори в стабилността на на банковата система на САЩ след фалита на "Силкон вели банк" (Silicon Valley Bank) и неудачите на швейцарската банка "Креди сюис" (Credit Suisse), които пораждат опасения от разпространение на кризата, предаде Франс прес.

Финансовата министърка от правителството на президента Джо Байдън, която се очаква да говори днес пред членовете на банковата комисия в Сената, ще се опита да ги "увери, че американската банкова система продължава да е стабилна и американците могат да бъдат сигурни, че парите, които са депозирали, са на тяхно разположение, ако имат нужда", се посочва в текста на речта й, публикуван по-рано сутринта. 

"Действията ни от тази седмица свидетелстват за решителния ни ангажимент да гарантираме сигурността на спестяванията на вложителите", според речта. 

Джанет Йелън ще бъде изслушана от сенаторите и по темата за проектобюджета на Джо Байдън за 2024 година, представен по-рано тази седмица. Изявлението й относно ситуацията в банковия сектор, която разтърси пазарите, обаче ще бъде гледано под лупа.

Американските власти обявиха в неделя, че ще гарантират достъпността на всички депозити от "Силикон вели банк" и ще осигурят същото на всички вложители в "Сигничър банк" (Signature Bank), нюйоркската банка, която бе затворена от регулаторния орган в неделя, достъп до средствата им.

Освен това Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ се е ангажирало да предостави необходимите средства на други банки, които имат нужда, за да бъдат удовлетворени клиентите, искащи да изтеглят пари.

"Работихме с УФР и банковия регулатор, за да защитим всички вложители на двете фалирали банки. В понеделник сутринта клиентите имаха достъп до депозитните си сметки, за да могат да извършват плащания и да плащат фактури", напомни също Джанет Йелън, добавяйки също, че "акционерите и кредиторите не са защитени от правителството".

"Важно е да се отбележи, че парите на данъкоплатците не са използвани или изложени на опасност при тези действия", ще подчертае министърката.




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: petgrig
Категория: Други
Прочетен: 858124
Постинги: 566
Коментари: 3713
Гласове: 3877
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930