Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2021 15:51 - КАКВО Е ЛЕЧЕБНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ЦВЕТОВЕТЕ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 655 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 КАКВО Е ЛЕЧЕБНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ЦВЕТОВЕТЕ                      
            Цветовете предизвикват у нас определени усещания, състояния, настроения. Те влияят върху някои вътрешни процеси в тялото: увеличаване или намаляване на броя на вдишванията, величината на кръвното налягане, образуването на хормони. Краските оказват влияние като предизвикват активно или пасивно поведение на човека.                Човешкият организъм приема цветните компоненти на слънчевия спектър като основни информации, даващи възможности за взаимодействие и общуване не само между хората, но и между хората и останалата част на околната среда и Вселената.                                        Освен това цветовете са важни за запазване на дневната и нощна периодичност /светлината на деня и тъмнината на нощта/ и на биологичните ритми в тялото за възстановяване на физическите сили,  душевната и духовна сила.

                                      Цветотерапия

          Лечебният ефект, предизвикан от цветовете се нарича цветотерапия. Днес тя се прилага все по-широко, особено при заболявания свързани с нервно-психическата сфера. Много специалисти смятат, че в бъдеще цветотерапията като безвреден и ефикасен метод ще се предписва на пациентите подобно на лекарствените средства. Различните цветове могат да се използват в зависимост от заболяването на човека като: се боядисват помещенията със съответният цвят, подбират се дрехи, спално бельо в определен цвят,  избира се подходяща разцветка на различни предмети, мебели и пр., сред които човек живее и работи.

          Лимоново-жълтия цвят. Този цвят стимулира мозъчните функции, сърдечната дейност, подобрява отделянето на храчки и спомага костното изграждане. Той е двигателен /мускулен/ стимулатор, действа също лаксативно /против запек/

Зеленият цвят подобрява растежа и оказва благотворно влияние върху целия организъм. Повишава жизнеността. Полезен е за черния дроб, бъбреците, хипофизата.

Синьо-зеленият цвят има много добър успокоителен ефект, релаксира, действа благоприятно при главоболие и нервно напрежение, подпомага храненето, изграждането на кожата /има козметичен ефект/, засилва оздравителните процеси в организма.

Синият цвят потиска болката, успокоява пулса, намалява висока температура. Действа релаксиращо и за намаляване секрециите в бронхите, против инфекции и възпаления. Понижава кръвното налягане /особено светлосиният/. При неспокоен сън е добре да се оградите със син цвят /спално бельо и дрехи/. Добре влияе и при колит.

Виолетовият цвят спомага за поддържане на калиево-натриевия баланс в организма, действа добре при невралгия, ревматизъм, кожни и бъбречни заболявания, епилепсия, нервно-психически смущения.

Жълтият цвят е стимулатор на мускулите и нервите. Действа слабително, усилва отделянето на жлъчка, увеличава стомашната и чревната секреция, намалява отоците. Също така той активира дейността на сърцето, подобрява кръвообращението, стимулира черния дроб, панкреаса, очите и ушите. Помага при артрит, неврит и за изчистване на кожата от петна.

Червеният цвят стимулира градивните процеси в тялото, увеличава жизнеността, кръвообращението. Стимулира нервната система, сетивата, черния дроб, подобрява състоянието при анемия, спомага за разтваряне на кристалите на пикочната киселина. Действа ефикасно и при ревматизъм.

Розовият цвят повишава жизнените сили, оказва силен лечебен ефект върху централната нервна система, емоционалната сфера, очите  и по-малко действие върху отделните органи.

Портокаловият цвят помага при астма, дихателни смущения, рахит. Въздейства при гърчове и спазми, за подобряване на храносмилането, стимулира щитовидната жлеза.                                               Според известният учен Диншах цветовете влияят специфично, стимулиращо върху някои органи и системи.Така например червеният цвят действа върху черния дроб, оранжевият – върху щитовидната и млечна жлеза, лимонено-жълтият  -  на панкреаса и тимусната жлеза, зеленият – на хипофизата, моравият /тъмнопурпурен/ - на надбъбречната жлеза и простатата, аленочервеният – на яйчниците и тестисите.

 

          Подходящи цветове при работна обстановка с висока температура.

При производства, свързани с висока температура на въздуха, а също и при неутрализиране на силен шум и миризми помещенията трябва да се боядисват в небесно-синьо.

          Оцветяване на помещения при напрегнат работен процес.

Ако има напрегнато движение в работния процес, обстановката трябва да се оцвети със зелен, синьо-зелен или жълто-зелен цвят. При умствена и физическа работа, изискваща съсредоточено внимание, трябва да се предпочитат небесно-сини, зелени или синьо-зелени цветови нюанси.

            Подходящи цветове за монотонна работа, или изискваща поддържане на чистота.

Когато работата е монотонна и еднообразна, препоръчват се активиращи тонове /жълт, червен, оранжев/. При труд изискващ висока степен на чистота се предпочитат светли цветови оттенъци или бял цвят.

             Подобряване на работоспособността чрез цветово оформяне.

В САЩ, в Уисконсин в чугунолеярни заводи, е установено двукратно повишаване на производителността на труда след подходящо цветово оформяне на помещенията, извършено от специалисти цветопсихолози.

Подобни са резултатите и в Петербург, Москва, Рига, където в редица предприятия само чрез съответно оцветяване се е повишила работоспособността.

Известно е значението на предохранителните  /сигналните/ цветове червено и оранжево в уличното движение и производството. С тях се намалява броят на нещастните случаи и катастрофите.

               Съвременният човек чувства ли цветови глад?

Откъсвайки се от естествената природна среда и живеейки в града, съвременният човек се отдалечава от благотворното въздействие на естествените багри на природата. Така може да възникне т.нар. цветови глад. Той започва да се утолява хаотично и неподходящо с дразнещи, много ярки цветове, заобикалящи ни отвсякъде в изкуствената среда – жилища, работни места, превозни средства, кино, телевизия, компютри, облекло и пр. Учените предупреждават да се внимава в подбора на цветовете. Неправилно е да се стига нито до цветови глад, нито до излишък и пренаситеност, особено с дразнещи цветове, каквито са например неоновите реклами. Да насищаме цветовия глад с естествените нюанси на природата!                                                                                                                     Лечебната сила на пейзажа                                              Най-добре е да насищаме цветовия глад с естествените цветове на природата, съчетани с благоприятно действащи аромати, с красотата на цветя, дървета, поляни реки и пр.

 

„Тревите, цветята, пчелите

и мравките в тези ливада

продължават и в другата,

пренебрегвайки всяка граничност.

Ароматите им се  смесват

с полъха на дърветата,

с размаха на птичи крила,

с мойто и твойто дихание

и всички дихания смесени

влитат във Всемирния

кръговрат.

Това тук и сега

което казвам,

моето Аз ли го шепне

в ухото Вселенско

или е ехото в мене

на
Всемирния Разум”.                                                                    

Михаил Кендеров                                                                                                                                         
Ние, градските жители сме отдалечени от природната среда. Но природата е извор на живителни сили за тонизиране и укрепване на организма, лечител на болести. А затова малко се знае.

Напоследък все повече си пробива път ново направление – възстановяване здравето на човека чрез пребиването му всред природата наречено пейзажно лечение /ландшафтотерапия/.

Нека се потопяваме по-често във всеки незамърсен кът от природата – горите, поляните, морските и планински местности, даже парковете, които въздействат със своята красота, аромати, звуци, биоенергии , фитонциди, чист въздух и въздушни течения,  благоприятна отрицателна аеройонизация. Те действат не само на физическото, но и на душевно-духовното здраве чрез сферата на сетивата и централната нервна система. Установено е дълбокото психо-емоционално влияние на пейзажа.                 Въздигат ни природните цветове в най-различни дивни и прелестни съчетания: зелени гори и ливади, нежни акварелни краски на полски цветя, светлосиньото на небесната шир, синьо-зеленото на морето, синьото на езерата и реките и пр. Те ни донасят успокоение, вдъхновение, жизнерадост и здраве.

Човекът като част от природата е неразривно, жизнено свързан с нея. Природните фактори са естествените дразнители и стимулатори за него. Пейзажът въздействува върху организма по различни начини: химични /от ароматите на растенията и излъчваните от тях летливи фитонциди, биологични /биологични енергии/, електромагнитни /йонизация на въздуха/, топлинни и радиационни /слънчева радиация и излъчвания от земята/.

Най-добро и всестранно е въздействието на пейзажа в курортите. В курорта се създава т.нар. доминанта на природата, т.е. постоянно огнище на възбуда в кората на главния мозък, което потиска всички други болестни огнища или умора, в резултат на което настъпва спокойствие, изчезват невротичните реакции. Известно е че всред природната среда човек става по-радостен, по-добронамерен, светът му изглежда по-добър.

Пейзажът спомага да се възстанови загубеното равновесие особено между градския  човек и природната среда, да се възстановят загубените връзки между тях, особено при невроза, изтощение и преумора.

Всяко дори и най-кратко общуване с природата подобрява настроението, премахва натрупаното напрежение и умората. Отбелязва се подем на душевните сили, прилив на енергия и бодрост. Всеки излет извън града всред природата в празнични дни и особено пребиваването в курорт възстановява загубеното здраве, дава енергия и сили са работа през следващите дни, подмладява и удължава живота.

Напоследък особено се изтъква значението на т.нар. фитонциди /от гръцките думи   /фитон – растение и цидо - убивам/, излъчвани от дървета, храсти, цветя и различни други растения, които убиват бактерии във въздуха. Фитонцидите са важен компонент от пейзажа, тъй като за минути обеззаразяват въздуха. Това е особено важно да се знае в днешно време, тъй като фитонцидите убиват   вируса ковит19, както и всички вируси.  Установено е, че в иглолистни гори, освен че въздуха е чист, той е и стерилен. Затова санаториумите за туберкулозно болни са построявани в борови гори. Заедно с етеричните масла които се излъчват от бора, мурата, елата, хвойната, кипарисът, кедрите и пр.                          Природната красота е навсякъде, но трябва да поискаме да я видим!

             Доц. д-р Иванка Кирова, к.м.н.

 

 

 

 

 

 

         

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 904140
Постинги: 852
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930